جاهای کمتر دیده شده اصفهان، شامل مکان هایی است که چیزی از دیگر جاذبه های گردشگری این شهر مانند میدان نقش جهان، پل خواجو و ... کم ندارند، اما به دلیل استقبال کم و نبود تقاضای کافی از طرف مردم برای دیدن از این مکان ها، به مکان های ناشناخته اصفهان تبدیل شده اند. جاهای کمتر دیده شده اصفهان، ممکن است حتی برای مردم این شهر نیز آشنا نباشد؛ یا تنها نامی از این مکان های ناشناخته به گوش آنها رسیده باشد.
برخی از این مکان ها علیرغم پیشینه تاریخی ارزشمندی که دارند، اما همچنان به فراموشی سپرده شده اند و یا تنها در زمان های محدودی از سال پذیرای گردشگران می باشند. بنابر این قصد داریم در این مقاله شما را با برخی از این مکان های منحصر به فرد و زیبا و دیدنی های شهر اصفهان آشنا کنیم.
مجموعه علی قلی آقا
مجموعه علی قلی آقا را اصفهانی ها معمولا با نام حمام علی قلی آقا می شناسند، اما باید گفت این مجموعه دارای چهار قسمت: مسجد، زورخانه، حمام و بازار می باشد. فردی به نام علی قلی آقا در دوران صفویه این مجموعه را ساخته است. او فردی با نفوذ در دربار شاهی آن زمان بوده است و از همین طریق هم توانست هزینه های ساخت این مجموعه را از دربار دریافت کند و پس از ساخت نیز این مجموعه را وقف کرد.
مجموعه علی قلی آقا یکی از مکان های ناشناخته اصفهان است، که در محله بیدآباد واقع شده است و به علت بافت قدیمی این منطقه، دسترسی به آن شامل راه های محلی می باشد. بازارچه این مجموعه دارای بافت قدیمی و دکان هایی سنتی می باشد. مسجد مجموعه علی قلی آقا نیز در یکی از گذرهای بازار قرار دارد، که دارای نمایی از کاشی های فیرزوه ای است. این مسجد دارای صحن و شبستان کوچکی است و در جنوب آن ایوان و محرابی از سنگ مرمر و کاشی به چشم می خورد.
حمام این مجموعه که از سال 1370 به موزه تبدیل شده است. حمام علی قلی آقا، شامل دو بخش است، حمام بزرگ برای آقایان و حمام کوچک برای خانم ها می باشد. هر دو حمام دارای گرمخانه مجزا می باشند و تامین روشنایی آنها توسط روزنه هایی در سقف است که با شیشه های عدسی شکل طراحی و تزئین شده اند. شیشه های عدسی هم باعث صرفه جویی در انرژی شده و هم نور را در سراسر سربینه پخش می کنند.
خانه مشروطیت
یکی دیگر از جاهای کمتر دیده شده اصفهان، خانه مشروطیت می باشد، که مربوط به دوره قاجار و متعلق به شخصی به نام نورالله نجفی می باشد. این مکان توسط شهرداری خریداری شده و در سال 87 به عنوان خانه مشروطیت و یکی از آثار ملی ثبت شده است. خانه مشروطه دارای دو شاه نشین، دو حیاط و 12 اتاق می باشد.
حدود صد سال پیش و در جریان جنبش مشروطه، این خانه یکی از کانون های مهم مبارزه بوده است. بخش جذاب این خانه، اتاق هفت دری است که با درهای ارسی، موقع تابش نور به محیطی بسیار زیبا تبدیل می شود. خانه مشروطه امروزه بیش تر به عنوان یک موزه شناخته می شود، که پذیرای بازدید کنندگان می باشد. این مکان در خیابان نشاط اصفهان قرار دارد.
عصارخانه شاهی
دو مکان قبلی معرفی شده به عنوان مکان های ناشناخته اصفهان، برای بیش تر مردم اصفهان آشنا است اما نام عصارخانه شاهی را شاید افراد کمتری شنیده باشند. این مکان به دستور شاه عباس اول و همزمان با ساخت بازار قیصریه ساخته شده است. عصارخانه شاهی شامل آسیاب های خاصی است که برای خرد کردن موادی مانند فلفل و زردچوبه استفاده می شده است.
عصاری یکی از شغل های آن دوران بوده است، چون روغن سوخت اصلی برای روشنایی چراغ ها در آن زمان بوده است. به همین دلیل عصارخانه را می توان کارخانه روغن کشی سابق نیز دانست. عصارخانه شاهی علیرغم ناشناخته ماندن، یکی از آثار مهم تاریخی اصفهان است. عصارخانه شاهی از پنج بخش پیشخوان، بارانداز، شترخان، گرم خانه و تیرخانه تشکیل شده است. بخش اصلی این مجموعه، عصارخانه است که سنگ آسیاب در آن قرار دارد. این بنا در بازار بزرگ اصفهان و در ابتدای بازار مخلص قرار دارد.
عصارخانه شاهی به مرور زمان و مدرن شدن زندگی، برای مدت ها تعطیل بوده است. شهرداری اصفهان در سال 79 این مجموعه را خریداری و پس از دو سال آن را مرمت و بازسازی کرده است. اخیرا یک کافه به نام کافه عصار نیز به این مجموعه اضافه شده است که ساختاری مدرن را با سنت در هم آمیخته است.